Eigenaar zonnepanelen mag vanaf 2023 minder salderen

Salderen zonnepanelen
06-04-2020 - Het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling is bekend: vanaf 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen jaarlijks 9% minder salderen.

Het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling is bekend: vanaf 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen jaarlijks 9% minder salderen en in 2031 mogen ze helemaal niet meer salderen. In 2023- 2030 bedraagt de jaarlijkse afbouw van de salderingsregeling 9 %, in het laatste jaar wordt er met 28% afgebouwd om in 2031 op een percentage van nul uit te komen. Het uiteindelijke gekozen afbouwpad is dus minder snel dan het afgelopen oktober gepresenteerde plan, dit zorgt voor een verkorting van de terugverdientijd met bijna 9 maanden.

De verwachting is dat hiermee de komende jaren een eenvoudige en gebruiksvriendelijke regeling blijft bestaan, waardoor het voor particulieren financieel aantrekkelijk blijft om in zonnepanelen te investeren. Anderzijds wordt overstimulering voorkomen, zo wordt de energietransitie voor de belastingbetaler niet duurder dan nodig. Het eigen gebruik van opgewekte zonnestroom blijft het meest rendabel, want de afbouw van de salderingsregeling heeft geen effect op de vrijstelling van belasting op elektriciteit die achter de meter zelf wordt opgewekt en direct verbruikt.